Vrste sitnih čestica - zagađivača zraka

Štetne male čestice koje udišemo uobičajeno se dijele u kategorije PM10, PM5, PM2,5 i PM1, pri čemu PM znači 'particulate matter', a broj označava maksimalni promjer čestice u mikronima (mikrometrima).

Pri tome:

PM10 (čestice promjera 10 mikrometara ili manje)
- Mogu prodrijeti u gornje dišne puteve, uključujući nos, grlo i bronhije, velikim dijelom ih zaustavljaju i dlačice u gornjim dišnim putevima
- Mogu uzrokovati zdravstvene probleme kao što je pogoršana astma, respiratorni simptomi poput kašlja i otežanog disanja te smanjena funkcija pluća.

PM5 (čestice promjera 5 mikrometara ili manje)
- Mogu ići dublje u respiratorni sustav, dospjevši do bronhija i bronhiola, uglavnom ih zaustavlja sluz u gornjim dišnim putevima
- Mogu dovesti do respiratornih i kardiovaskularnih problema, a dugotrajna izloženost može dovesti do smanjene funkcije pluća i drugih respiratornih problema.

PM2,5 (čestice promjera 2,5 mikrometara ili manje)
- Mogu prodrijeti duboko u pluća, dosežući alveole (sićušne zračne vrećice u plućima gdje dolazi do izmjene kisika i ugljičnog dioksida), a mogu čak ući i u krvotok.
- Povezuju se s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane udare, pogoršanu astmu, smanjenu funkciju pluća i respiratorne probleme. Dugotrajna izloženost može dovesti do kardiovaskularnih i respiratornih bolesti te može negativno utjecati na razvoj pluća kod djece.

PM1 (čestice promjera 1 mikrometra ili manje) su podskup PM2,5 čestica
- Najmanje su i mogu prodrijeti u najdublje dijelove pluća i lakše ući u krvotok - prolaze plućno-krvnu barijeru i direktno prolaze u krv, utječući na druge organe.
- Zbog svoje male veličine, čestice PM1 mogu prenijeti otrovne spojeve duboko u pluća i krvotok, što dovodi do upala, pogoršanih respiratornih stanja, kardiovaskularnih bolesti i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

ILUSTRACIJA

PM10: ulaze u gornje dišne puteve (nos, grlo, bronhije)

PM5: prodiru dublje u pluća (bronhi, bronhiole)

PM2,5: ulaze u alveole i moge ući u krvotok

PM1: prodiru u najdublje dijelove pluća i lakše ulaze u krvotok, utječući ne samo na dišni sustav već mogu ući i u druge organe, uključivo srce i mozak.

Preventivne mjere, kao što je boravak u zatvorenom prostoru tijekom visokih razina zagađenja te korištenje pročistača zraka mogu pomoći smanjiti udisanje ovih čestica i ublažiti povezane zdravstvene rizike

Vrste filtera zraka, HEPA filteri

HEPA filter je visokoefikasni filter za čestice u zraku koji se koristi za uklanjanje čestica i nečistoća iz zraka. HEPA je akronim za "High Efficiency Particulate Air [filter]" što na hrvatskom znači "Filter s visokom efikasnošću filtriranja čestica".

Ovi filteri su sposobni ukloniti najmanje 99,97% čestica veličine 0,3 mikrona i većih iz zraka (dakle, efikasno uklanjaju i PM1). Stoga su vrlo efikasni za čišćenje zraka od alergena, prašine, plijesni, bakterija, duhanskog dima i drugih zagađivača.

Koriste se u različitim okolnostima, uključujući domove, bolnice, laboratorije, čiste sobe i zrakoplove.

Izrađeni su od mreže nasumično raspoređenih vlakana, obično staklenih. Vlakna su vrlo fina i gusta, što im omogućuje hvatanje sitnih čestica.

Čestice se hvataju kroz procese koji uključuju difuziju, presretanje i inercijski udar.

Skoro svi rekuperatori na tržištu imaju uglavnom grubi G3 filter ili opcionalno F7 filter. Rekuperatori Artemis Air uglavnom imaju ugrađene F7, F9, H10 ili H12 filtere.

Pogledajmo pregled po oznakama filtera. Klasifikacija filtera se odvija prema propusnosti na svega 0,4 mikrona, tako da filteri koji u ovoj klasifikaciji dobro filtriraju PM2,5, dobro filtriraju i PM1

Vrsta filtera

Efikasnost za krupne čestice

Efikasnost za PM10

Efikasnost za PM5

Efikasnost za PM2,5

Primjena

G3

45%-65% (dizajnirano za ove čestice)

-

-

-

Predfiltracija, poboljšanje opće kvalitete zraka

F7

Visoka

Visoka

Umjerena do visoka

>65%

Poboljšanje opće kvalitete zraka

F9

Visoka

Visoka

Visoka

>90%

Visoka kvaliteta zraka

H12

Visoka

Visoka

Visoka

>99,5%

Superiorna kvaliteta zraka

H13

Visoka

Visoka

Visoka

>99,95%

Kristalno čisti zrak

Artemis Air rekuperatori

Eco v.1 – cijevni

329,00 
Rekuperator Eco v.1 posjeduje ima ugrađene predfiltere kojim filtrira grube čestice prašine i nečistoće te sprječava ulazak insekata. F7 filter za Eco v.1 može se kupiti ovdje. Eco v.1 rekuperatorom može se upravljati putem daljinskog upravljača i mobilne aplikacije. Ovaj rekuperator zraka prikladan je za samostalnu instalaciju ili instalaciju u paru.

Eco v.2 – cijevni

419,00 
Ovaj rekuperator zraka sa F7 filterom prikladan je za samostalnu instalaciju te instalaciju u paru ili grupi. Upravlja se tipkama na uređaju, daljinskim upravljačem ili aplikacijom, koja postaje dio pametne kuće. Filtrira većinu mikročestica, ima CO2 senzor i automatsko upravljanje s obzirom na koncentraciju CO2.

Zidni rekuperator

599,00 
Zidni rekuperator je rekuperator i pročistač zraka s jezgrom od ugljičnih materijala za regeneraciju energije i 3 filtera za filtraciju zraka, uključivo HEPA H12 filter. Ima ugrađeno stvaranje negativnih iona i UV dezinfekciju ulaznog zraka.