Znanstveni članci, Općenito

U uzorcima mozga iz 2024. u prosjeku oko 0,5% plastike po težini

Najnovija istraživanja otkrivaju uznemirujuće nakupljanje mikroplastike u kritičnim ljudskim organima, posebice mozgu. Početkom 2024. pronađeno je da 24 uzorka mozga sadrže prosječno 0,5% plastike po težini. Ovo alarmantno otkriće pridonosi rastućim dokazima da se mikroplastika – sićušni fragmenti manji od 5 mm – infiltrira u ljudska tijela kroz zrak, vodu i hranu. Otkriveni su u plućima, placenti, bubrezima i drugim organima, što izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.

Stručnjaci upozoravaju da bi mikroplastika mogla povećati rizik od oksidativnog stresa, upala, kardiovaskularnih bolesti i drugih stanja. Studije na životinjama povezale su ih s problemima plodnosti, rakom i poremećajima u endokrinom i imunološkom sustavu. Unatoč tim rizicima, trenutno ne postoje državni standardi za mikroplastiku u hrani ili vodi.

Istraživači pozivaju na hitnu globalnu akciju za rješavanje ove krize zagađenja, a neki je nazivaju globalnom hitnom situacijom. Mozak, opisan kao jedno od plastično najzagađenijih tkiva dosad, naglašava hitnu potrebu za dodatnim istraživanjem i regulacijom kako bi se zaštitilo ljudsko zdravlje.

Više.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)