Blog

Kako odabrati pravi rekuperator za svoj dom?

Obitelj na okupu, rekuperator zraka

Stroži standardi energetske učinkovitosti, zagađeni vanjski zrak i povećano provođenje vremena u zatvorenim prostorijama samo su neki od razloga zašto kvaliteta zraka u našim domovima postaje sva važnija. Rekuperatori su uređaji koji omogućuju ventilaciju prostora uz minimalne gubitke energije, a pravilnim odabirom možete osigurati čišći zrak i ugodnije okruženje u svom domu. U ovom članku ćemo vam objasniti karakteristike svih modela Artemis Air rekuperatora kako bismo vam olakšali odabir pravog modela za vaš dom ili neki drugi prostor.

Vrste Artemis Air rekuperatora:

1. Cijevni rekuperatori

Cijevni rekuperatori su najjednostavniji za instalaciju i korištenje. Njihove glavne karakteristike uključuju:

Jednostavnu instalaciju: Instaliraju se jednom rupom u zidu, bez potrebe za pristupom vanjskoj strani zida.

Fleksibilnost: Mogu se instalirati pojedinačno, ali i u parovima ili grupama koje se sinkrono upravljaju preko jednog uređaja.

Tih rad: Na nižim brzinama su praktički bešumni, što ih čini idealnima za spavaće sobe i druge prostorije gdje je važan mir.

Ovi modeli su idealni za manje prostorije ili stanove gdje je potrebna osnovna ventilacija bez složenih instalacija.

2. Zidni rekuperatori

Zidni rekuperatori nude veći kapacitet provjetravanja i dodatne funkcionalnosti:

Izgled i instalacija: Izgledaju kao manji klima uređaji i također se instaliraju bez potrebe za pristupom vanjskoj strani zida. Za ovaj rekuperator je potrebno izbušiti dvije rupe prema shemi koja dolazi u paketu.

Kapacitet i funkcionalnosti: Imaju veći kapacitet provjetravanja i koriste ultraljubičaste (UV) zrake za uništavanje bakterija i virusa, te anione za dodatno pročišćavanje zraka.

Bešumni rad: Na najmanjim brzinama rade praktički bešumno.

Recirkulacija zraka: Mogu pročišćavati unutarnji zrak bez dovođenja svježeg zraka izvana, što je korisno u ekstremnim vanjskim uvjetima.

Ovi modeli su idealni za dnevne boravke, dnevne boravke spojene s kuhinjama i druge veće prostorije gdje je potreban veći kapacitet ventilacije. Dolaze s generatorom aniona koji povoljno djeluje na respiratorne tegobe i doprinosi očuvanju imuniteta. Također, zidni rekuperatori imaju mogućnost UV dezinfekcije zraka, što može biti od velike koristi osobama koje imaju problema s alergijama.

Zidni rekuperator u spavaćoj sobi

3. Ugradni rekuperatori

Ugradni rekuperatori su modeli s najvećim kapacitetom, namijenjeni za veće prostore, urede i složenije ventilacijske potrebe. Mogu se povezati sa sustavom za upravljanje zgradom (BMS) čime se mogu povezati s drugim sustavima ventilacije.

Instalacija: Ugrađuju se u spuštene stropove ili tehničke prostorije.

Kapacitet: Mogu imati kapacitet do čak 500 m3/h, što ih čini pogodnima za velike prostorije.

Razvodni kanali: Mogu opskrbljivati svježim zrakom više prostorija putem razvodnih kanala, osiguravajući ravnomjernu ventilaciju cijelog prostora.

Ovi modeli su najbolji izbor za velike kuće ili zgrade s više prostorija gdje je potrebna centralizirana kontrola kvalitete zraka.

Kako odabrati optimalni model rekuperatora?

Pri odabiru pravog rekuperatora za vaš dom, uzmite u obzir sljedeće faktore:

Veličina prostora: Za manje prostorije dovoljni su cijevni modeli, dok su za veće prostorije i cijele kuće prikladniji zidni ili ugradni modeli.

Filtracija zraka: Ako se nalazite na području koje ima veće zagađenje zraka štetnim PM10, PM2,5 i PM1 česticama ili ostalim štetnim česticama, odaberite rekuperator s jačom razinom filtracije.

Dodatne funkcionalnosti: Ako želite dodatnu zaštitu od bakterija i virusa, odaberite zidni model s UV lampom i generatorom aniona. Ako vam je problem zagušljivost prostora, Eco v.2 model ima CO2 senzor te mu rad može namjestiti ovisno o razinama CO2.

Razina buke: Ako vam je tišina važna, obratite pažnju na modele koji su bešumni na nižim brzinama.

Jednostavnost instalacije: Artemis Air cijevni i zidni sustavi nemaju vanjske jedinice. Stoga je potrebno samo probušiti jednu ili dvije rupe u zidu (ovisno o modelu) i spojiti ih u utičnicu. Dakle, ugrađuju se kao napa. Ako tražite najbržu i najjednostavniju instalaciju odaberite cijevni model rekuperatora.

Zaključak

Odabir pravog rekuperatora može značajno poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu, doprinoseći zdravlju i ugodnosti života. Artemis Air nudi razne modele koji zadovoljavaju različite potrebe, od jednostavnih cijevnih modela do sofisticiranih ugradnih sustava. Prilikom odabira, uzmite u obzir veličinu prostora, potrebu za filtracijom zraka, dodatne funkcionalnosti i razinu buke kako biste osigurali optimalno rješenje za svoj dom.

Ako niste sigurni koji model rekuperatora bi bio najbolji izbor za vas, istražite našu ponudu rekuperatora ili nas kontaktirajte za savjet na broj +385 91 6095 247 ili putem e-maila [email protected]

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)