Blog

Kako rekuperatori čiste zrak i olakšavaju alergijske simptome?

Dolaskom proljeća i toplijeg vremena veselimo se dugim, sunčanim danima i češćem boravku u prirodi. No, za mnoge od nas, ova sezona donosi i manje poželjne pojave – alergije. Dok se priroda budi u punom sjaju, alergičari se suočavaju s raznim izazovima poput začepljenog nosa, kihanja, respiratornim smetnjama, svrbežom i suznim očima. Problemi sa sezonskim alergijama mogu se nastaviti i nakon proljeća, pa alergičari često umjesto bezbrižnog uživanja u lijepom vremenu rade sve kako bi umanjili alergijske simptome.

Iako se navedeni problemi najviše povezuju s boravkom na otvorenom, ne smijemo zaboraviti i na vrijeme koje provodimo kod kuće. Zrak u zatvorenim prostorima često može biti zagađeniji od vanjskog te pun alergena. No, postoji li način da zrak koji udišemo u svome domu bude čišći i s manje alergena? Rekuperatori koji pročišćavaju zrak filterima, štede energiju i rješavaju problem vlage smanjit će i alergene u vašem domu.

Kako rade rekuperatori?

Rekuperatori su ventilatori s povratom energije. Izmjenjuju unutarnji ustajali ili zagađeni zrak svježim vanjskim zrakom, a istovremeno prenose toplinu i vlagu kako bi optimizirali unutarnje klimatske uvjete. Srž ovog procesa leži u efikasnom prijenosu izravne i latentne topline, čime se čuva energije i poboljšava kvaliteta zraka. U svom asortimanu nudimo više različitih modela rekuperatora. Složeniji modeli rekuperatora imaju napredne filtere koji između ostalog suzbijaju i alergene u zatvorenim prostorijama.

Eco v.2 cijevni rekuperator

Prednosti rekuperatora

Rekuperatori energije osim što su iznimno korisni za osobe sklone alergijama i drugim respiratornim problemima donose i niz ostalih prednosti. Uravnotežena izmjena topline i vlage, te napredno filtriranje osiguravaju održavanje kvalitete zraka, pružajući zdrav i ugodan životni prostor bez pretjerane potrošnje energije. Rekuperatori također sprječavaju pretjeranu vlažnost, ali i pretjeranu suhoću zraka što sprječava nakupljanje vlage i plijesni. Suhi zrak zimi isušuje sluznicu koja je naš prvi obrambeni mehanizam od zaraza. To je jedan od razloga zašto se zimi lakše razbolijevamo, što rekuperator čini odličnom dugoročnom investicijom koja će doprinijeti očuvanju zdravlja cijele obitelji.

Koji rekuperator odabrati?

Artemis Air modeli rekuperatora su pogodni za razne namjene. Odaberite model koji najbolje prilagođava vašim potrebama i osigurajte kvalitetniji zrak u svome domu ili drugim prostorima. Najjednostavniji cijevni modeli se mogu instalirati pojedinačno, ali i u parovima ili grupi. Na nižim brzinama su praktički bešumni i instaliraju se jednom rupom u zidu.

Zidni rekuperatori nalikuju manjim klima uređajima i imaju veći kapacitet provjetravanja, ali i upotrebu ultraljubičastih (UV) zraka i aniona. UV zrake su prepoznate kao vrlo efektivan način uništavanja bakterija i virusa, dok se anioni, negativno nabijeni ioni vežu za alergene stvarajući veće čestice koje se talože na površini tla, čime se smanjuje prisutnost alergena u zraku.

Ako niste sigurni koji model rekuperatora bi bio najbolji odabir za vas, istražite našu ponudu rekuperatora ili nas kontaktirajte za savjet.

Zidni rekuperator u spavaćoj sobi

Kako si dodatno možete olakšati period alergija?

Uz rekuperatore koji će doprinijeti čišćem zraku vašega doma, čime i smanjiti alergene, postoji i nekoliko dodatnih koraka koje možete poduzeti kako biste maksimalno smanjili izloženost alergenima. Pratite peludni kalendar kako biste planirali dane s visokim rizikom od alergijskih reakcija. Investirajte u protualergijske uređaje poput usisavača s HEPA filtrom i posebne mreže na prozorima kako biste smanjili ulazak alergena u prostoriju. Redovito pranje posteljine i odjeće na visokim temperaturama također će pomoći u uklanjanju alergena, dok će korištenje protualergijske posteljine dodatno olakšati simptome alergija. Prateći ove smjernice, možete poboljšati kvalitetu života tijekom alergijskih sezona te više uživati u proljetnim radostima i svojim omiljenim aktivnostima.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)